Direcții de cercetare

 DIRECŢII DE CERCETARE  ale membrilor Departamentului Ingineria fabricaţiei

 

     1. Scurtă prezentare

     Departamentul Ingineria fabricaţiei din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Inginerie, a fost înfiinţat în anul 2010, prin unificarea catedrelor de Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi Robotică şi Sudare, catedre care au, fiecare în parte, o lungă istorie de activităţi şi realizări, atât în domeniul didactic, cât şi în cel al cercetării ştiinţifice.
Departamentul Ingineria fabricaţiei asigură activităţi didactice şi de cercetare-dezvoltare-inovare în principalele domenii ale fabricaţiei şi promovează introducerea noilor tehnologii în industrie.
     Departamentul Ingineria fabricaţiei urmăreşte formarea unei noi generaţii de ingineri, prin integrarea creativităţii, proiectării, automatizării, în noile tehnici de vârf din domeniile fabricaţiei şi dezvoltării produselor industriale. Progresele în proiectarea şi execuţia acestora sunt provocări pentru inginerii specialişti în fabricaţie, sudură, mecatronică şi managementul fabricaţiei, pentru a utiliza metode avansate în alegerea tehnologiilor adecvate, care să conducă la scurtarea timpului de livrare pe piaţă, creşterea calităţii şi, mai mult decât atât, la garantarea satisfacţiei consumatorului. În acest sens, activitatea departamentului nostru este axată pe combinarea rezultatelor cercetării de vârf cu cunoştinţele dobândite din mediul industrial.
     O serie de parteneri industriali, incluzând companiile Dacia-Renault, Liberty Steel, DMT Marine Equipment, Şantierele navale Damen, Rulmenţi Bârlad, Neptun Câmpina, Mateco, colaborează cu departamentul Ingineria fabricaţiei, care are, de asemenea, colaborări naţionale cu majoritatea universităţilor şi institutelor de cercetare din România şi colaborări internaţionale cu unele universităţi din Europa, Asia şi America. De asemenea, memebrii departamentului sunt puternic implicaţi în activitatea industrială din regiunea de sud-est a ţării.

 

     2. Centre de cercetare ştiinţifică

În cadrul departamentului Ingineria fabricaţiei îşi desfăşoară activitatea 3 centre de cercetare ştiinţifică:
     - Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor (CE-PP);
     - Centrul de Cercetare Inginerie Tehnologică în Construcţie de Maşini (ITCM);
     - Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Sudării (SUDAV).

Centrul de Excelenţă Cercetare şi Dezvoltare în Modelare şi Simulare Numerică CE-CDMSN din cadrul Facultăţii de Mecanică, a fost înfiinţat prin Hotărarea Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi nr. 26025/29.09.2011. Înfiinţarea Centrului de Excelenţă s-a realizat în cadrul proiectului “Software Endowment Offset Project” derulat de Lockheed Martin Overseas Corporation şi Siemens Industry Software prin intermediul Autorităţii Române de OFFSET. Creșterea ponderii activităților de cercetare în domeniul prelucrării polimerilor a impus schimbarea denumirii în Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor (CE-PP), înfiinţat prin Hotărârea Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi nr. 155/22.10.2015.Principalele activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică/experimentală desfăşurate în cadrul CE-PP se încadrează în domeniul fundamental Ştiinţe inginereşti, ramura de știință Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială și management.


     Centrul de cercetare Inginerie Tehnologică în Construcţia de Maşini (ITCM) funcționază din anul 2004. Activitățile de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) din cadrul ITCM se încadrează în domeniului Științe inginerești, ramura de științe Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială și management, în corespondență cu domeniile prioritare de specializare inteligentă pentru perioada 2020-2030, respectiv eco-nano-tehnologii și materiale avansate și tehnologia informaţiei și a comunicaţiilor, spaţiu și securitate cibernetică. În acest context, activitățile CDI în care sunt implicaţi membrii ITCM au în vedere identificarea şi rezolvarea unor probleme reale din industria românească, în scopul evoluţiei şi alinierii la normele UE în domeniul prelucrărilor mecanice, asigurarea de expertiză în domeniul construcţiilor de maşini, al sistemelor de producţie şi al asigurării calităţii in domeniile industriale de competență, crearea şi implementarea de tehnologii şi produse noi, utile unei societăţi dezvoltate şi, nu în ultimul rând dezvoltarea de parteneriate cu centrele de cercetare de excelenţă din Europa, SUA şi Japonia.
     Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Sudării (SUDAV) a fost înființat în anul 2006 (Certificat CNCSIS 7/12.09.20016). SUDAV, prin expertiza și vizibilitatea membrilor săi, este integrat în reţele de instituţii şi organisme specializate, recunoscute şi active la nivel național și internaţional, care asigură poli de excelenţă, competență ştiinţifică şi tehnică de referinţă, în domeniile ştiinţei şi tehnologiilor avansate. Obiectivele și activitățile CDI ale SUDAV sunt în concordanță cu domeniul de specializare inteligentă pentru ciclul strategic 2020-2030, respectiv eco-nano-tehnologii și materiale avansate.